FR

Project

Witloof; geen groente is meer met de geschiedenis van Brussel verweven. 'Witloof in de stad' wil het forceren van witloof binnenshuis, en dus het witloof zelf, terug naar de stad brengen. Dit gebeurt op maat van de stedelijke context: binnenshuis, en in kweekbakken.

Door het aanbieden van workshops willen wij deze vergeten 'thuisteelt', in volle grond en in forceerbakken, terug onder de aandacht brengen. Het 'lokaal geproduceerd' witloof kan door de gastorganisatie of instelling, waar de workshop plaats heeft, verwerkt worden. Of wij komen nog eens terug voor een verrassend kook- en eetfestijn!

Het is enerzijds de bedoeling om te informeren over de geschiedenis en ontwikkeling van deze boeiende teelt. De deelnemers krijgen kennis over een bijzondere teelttechniek die op Brusselse bodem ontwikkeld werd, en ontdekken hoe dat bijzondere 'witte goud' nu precies verkregen wordt.

Daarnaast is het de bedoeling om enthousiastelingen aan te zetten om zelf aan de slag te gaan, en deze traditionele teelt tijdens de wintermaanden op familiale schaal toe te passen.

Uiteraard kiezen we resoluut voor heerlijk grondwitloof, 'ah non, peut-ĂȘtre'!

Het is voor ons van groot belang om de 'forcerie' in volle grond te promoten. Enkel zo bekomt men smaakvol witloof op het ritme van de seizoenen. Een seizoensgebonden en traditionele teelt; kenners weten waarom!

'Witloof in de stad' is een project van De Brigade (vzw). De Brigade bestudeert 'eetculturen' in de brede zin van het woord, heeft een passie voor voeding, en is graag verwonderd over hoe deze tot stand komen.

Bij het delen van onze passie voor deze groente, speelt 'Witloof in de Stad' in op een aantal pertinente thema's. De productie en consumptie van witloof in een stedelijke context kadert in de Agenda 21. Daarnaast maakten onze workshops in het verleden reeds deel uit van de Good Food-strategie en het bijhorende programma van Leefmilieu Brussel. Dit met als voornaamste doel om beter, en vooral lokaler, te eten.